• Zoetwatervissen.com

  • Zoetwatervissen.com

  • Zoetwatervissen.com

  • Zoetwatervissen.com

  • Zoetwatervissen.com

  • Zoetwatervissen.com

  • Zoetwatervissen.com

  • Zoetwatervissen.com

  • Zoetwatervissen.com

  • Zoetwatervissen.com

  • Zoetwatervissen.com

  • Zoetwatervissen.com

  • Zoetwatervissen.com

  • Zoetwatervissen.com

  • Zoetwatervissen.com

  • Zoetwatervissen.com

  • Zoetwatervissen.com

  • Zoetwatervissen.com

Vis, Voer en Aas Tips


Sinds de laatste 40 jaar dat Gilbert, zich aan de waterkant vertoeft,
heeft hij voor zichzelf een soort van dagboek over ( vis, voer en aas tips - info ) bijgehouden.
Dit alles hebben wij digitaal mogen maken en natuurlijk toegevoegd op onze website.

Dus voor iedereen die graag leest, neem een kijkje in de wereld van Gilbert.
( Al deze vis, voer en aas tips - info zullen worden verdeeld over meerdere pagina's )



Kittekat

Mengt een ½ ponds blik kittekat met 100 gram meel of fijn paneermeel.  Vorm hiermee balletjes van 10 tot 20 gram, die in de vrieskast worden gelegd.

Die bevroren balletjes worden in een koeltas meegenomen naar het water.  Daar rijgt men met behulp van een naald een bal aan de onderlijn.  

Deze wordt daarna zover naar beneden geschoven tot de haak (4) in de bal is verdwenen.  

De bal is nog half bevroren en men heeft dus geen werpgewicht nodig.
In het water wordt de aasbal in een paar minuten zacht.  (Dit is de eerste tip die ik ooit kreeg over het vissen met een kattenvoerballetje (nu boilie).  

( Dateert wel uit 1979 )


Barbeel

Steeds stroomopwaarts vissen en een voerplek met kemp maken. Zwaar genoeg vissen met een kubusje jonge kaas (babybel) van +/- 1 cm.

Laat nooit je hengel onbeheerd achter, je zou hem wel eens kunnen kwijt zijn. Ook hard aanslaan en de vis zo snel mogelijk van de bodem en uit de stroming houden.

De volwassen barbeel is een alleseter en zoekt zijn voedsel vooral op de bodem en bij voorkeur vooral ’s avonds of ’s nachts.

Goed aas is eveneens insectenlarven, weekdieren, kreeftachtigen en wormen.

En beproefde manier om barbeel te vissen: onderlijn 0,22 - karperhak n° 2 - lood 60 gram.

Vissen met blokjes van 15 x 15 x 25 extra belegen (aangeregen met aasnaald).

Met jongbelegen kaas bolletjes kneden en op de lijn plaatsen (tegen het kaasblokje). Deze bolletjes kaasdeeg vliegen ven de lijn af als je het water raakt (voor lokaas).


Kokerjuffers

Laat op schemerige plekken een met stenen verzwaarde nylonzak in het water zakken.  

Na 2 à 3 dagen hebben zich een aantal kokerjufferlarven hierop vastgezet.  

4 à 5 van deze larven op een haak 5 tot 8 is een hap die zicht geen enkele barbeel laat ontgaan.


Karperaas

* We malen ½ pond forellenkorrels fijn en voegen er 50 gram sojameel aan toe. Goed mengen en voegt er zoveel water aan toe tot een vaste massa ontstaat waaruit balletjes gevormd kunnen worden.

* Een ander karperaas zijn sardines in olie of tomatensaus, tonijn, haring en makreel uit blik. De vis uit blik wordt met meel of paneermeel tot een stevige massa gekneed.


Voorn

* Een stukje brood met stroop mengen en op de haak doen.

* 300 gram kempzaad malen en koken met 5 eetlepels maïsolie en 100 gram zout. Laten afkoelen en aanmaken met bruine chapelure. Door een zeef wrijven.


Brasem

Zomermaanden : de rijpe bessen van de wilde kamperfoelie op de haak zetten.  Brasem is er verzot op.  Voor mensen is de bes giftig, niet voor de vissen.


Maden

1] Schaf 0,5 liter verse maden aan. Het zwarte darmkanaal moet nog zichtbaar zijn. Zeef het zaagsel (of andere zaken) waarin ze bewaard worden eraf. Doe de maden in een panty (de benen afgeknipt en toe geknoopt). Was ze in lauw water met een paar druppeltjes afwasmiddel, zodat ze ontvet zijn en ontdaan van vieze geurtjes. Spoelt ze nu met zuiver water en laat ze kruipen op krantenpapier om te drogen. Zet de geschoonde maden voor acht uur in ruwe polenta of gemalen rijst. Daarna volgt een tweede wasbeurt met lauw water. Een beetje afdrogen maar nog net iets vochtig terug in de madendoos doen en de eerste flavourlaag toedienen. De doos wordt gesloten en goed opgeschud. De maden een uurtje laten “droogkruipen” en er dan een paar handjes maïsmeel of rijstkreem over strooien. We plaatsen nu de madendoos voor 7 uur in de koelkast. Daarna afzeven en nog een bad met lauw water. Goed afdrogen is nu de boodschap. Opnieuw flavouren met een oplossing van 10 ml water of 5 ml olie en 1 ml flavour. ’s Morgens, voor het vissen de maden nogmaals wassen en goed drogen. Voeg er nog eens 1 ml water-flavouroplossing of 0,5 ml olie-flavouroplossing + ½ koffielepel poeder sweetner aan toe. Een snuifje appetite stimulator sweet en een greepje maïsbloem om af te werken. Flavoursamenstelling voor 0,5 liter maden. 2 ml sweetner- 1 koffielepel powderd sweetner - 1 ml maple - 1 ml karamel. Oplossen in 10 ml water of 5 ml olie (soja, maïs, arachide).

2] De maden (zonder zaagsel of andere zaken) de avond voor het vissen in een grote madedoos doen, samen met wat diepvries rode muggenlarven (te koop bij aquariumzaken als visvoer in handige blokjes verpakt). De brasem weet je aas gemakkelijk te vinden door de herkenbare geur van de muggenlarven.

3] Super madenbooster van Mondial, 10 druppels op 1 liter maden.

4] De maden een dag te voren bestrooien met kaneel.

5] Een potje honing meenemen naar het water, hierin de maden dippen.

6] Om de maden een zoete smaak te geven, zet ze in koekjesmeel.

7] Haal bij de aquariumzaak een aantal porties voermuggenlarven, vers of ingevroren. Het geheel in de blender doen en het vocht opvangen. Doe een kleien hoeveelheid fijn zaagsel in een madendoos en giet het rode vocht er bij, zodat dit opgenomen wordt door de fijne houtstof. De maden er in doen en een paar dagen in de koelkast plaatsen.

8] Moeilijke brasem is achterdochtig. Een fijne rode streep met een felrode watervaste viltstift op een vette witte made kan twijfelaars over de streep trekken.

250 ml water koken met een vanillestokje, laten afkoelen en gebruiken om er uw voer mee te bevochtigen. Goed in de zomermaanden op brasem.

Zoete maïs: 1 theelepeltje paprikapoeder per potje maïs. Deze krijgt meer smaak en de kleur verandert.

25 % koriander + 25 % venkel + 25 % fenegriek + 25 % karwijzaad. Van deze kruidenmengeling 100 gram per kilo voer.


Eierschalen

Verzamel zoveel eierschalen als je maar kunt krijgen en verkruimel ze in het grondvoer.

Tijdens het zinken van het voer fladderen en glinsteren de eierschalen als een schubbenregen door het water.  

Voorn en brasem wordt er door aangetrokken. Maar baars zeker ook!! Niet overdrijven, 10 gram per kilo voer.


Rijst

Doe een paar kopjes gekookte rijst (eventueel met een flavour of zoetstof) bij het grondvoer. Brasem is er verzot op. De korreltjes houden de vis op de stek, wanneer al het andere voer op is.


Vissen in mei

Als de vis het laat afweten en je op grond geen beet krijgt, wat in de maand mei als de vis zijn eitjes aflegt veelvuldig voorkomt, probeer het dan eens op halve diepte. Groepeer het lood vlak onder de dobber. Je kunt, naar eigen keuze, tussen dobber en haak nog een klein loodje plaatsen (n° 12).


Fouillix

In het voer een zakje fouillix, goed voor de zomermaanden. Fouillix zijn gedroogde muggenlarven, te koop in zakjes van 33 gram.

Dit komt overeen met 300 gram verse muggenlarven (vers de vase).


Steradent

Doe in een paar voerballen een tablet steradent (gebruikt om kunstgebit te reinigen).

Het bruisende effect zal de vis aantrekken en jij kunt zien waar de voerballen liggen.


Als je zelf pieren kweekt is het wellicht aangewezen om rode bieten in je composthoop te doen.  Je verkrijgt zo heerlijk rode mestpiertjes.


Geknipte pieren

Als je geknipte pieren mag gebruiken, heb je een echte killer. Gebruik wel landpieren, GEEN mestpieren.

Als je enkel mestpieren hebt, laat ze dan een paar dagen in molhoopaarde of in koffiegruis kruipen om de mestgeur kwijt te raken.

Gebruik +/- 250 gram niet te fijn geknipte pieren per kilo voer. Te fijn geknipte pieren lokken vaak eerder kleine baarsjes aan.

Een tweede methode: 300 gram pieren mixen met daarbij een beetje water, zodanig dat men een papje krijgt. Daarmee het voer afwerken, 15 minuten voor het voeren.

De beste periode om geknipte pieren te gebruiken is de lente en zomer. In het voor en najaar zou deze verzadiging kunnen veroorzaken (met mate gebruiken).


Vissen met Frolic

Neem wel de ronde variant met gat er in.  Met een bolieonderlijn (of hair), haal de lus door de brok en hang dan de lus over de haak.
Mondial strawberry, te gebruiken in de zomer op brasem in combinatie met kaneel.


Asa Foetida

= bedorven geur (letterlijke vertaling).
Enkel aan te raden bij warm weer. Vanaf 20° C. kan je het toevoegen. Hoe warmer het weer, hoe beter resultaat je er mee bereikt.

1 ½  koffielepel op 1 liter maden.

Niet alleen door de ingrediënten maar ook door de bevochtiging van het voer kun je de werking er van beïnvloeden. Hoe meer het voer de kans krijgt om vocht op te nemen, hoe minder het zal werken.


Toevoeging per 500 gram lokaas:

1 pakje vanillesuiker 25 gram fijn gemalen havermoutvlokken doorweekt in graanjenever.

1 snuifje zout.

3 cc graanjenever op 1 liter casters.

5 cc graanjenever verwerkt in het voerwater.


Antiwesp

Dit is geen hengeltip, maar wel eentje die van pas kan komen.

Doe 10 kruidnagelen in 100 cc water in een schaaltje en plaats dit op tafel. Goed tijdens een buitenfeestje.


Party-blend

½ kilo kemp in de week zetten.

Na 1 dag het water afgieten en de geweekte kemp in 1 liter melk gooien.

½ kilo van de fijnste trouvitkorrels + 100 gram gebrande, gemalen kemp door het mengsel kemp en melk doen.

Als het voer nog vrij vochtig is, beetje bij beetje trouvit K3 (gemalen) doorheen gooien tot je er kleffe balletjes van kan maken, die snel uit elkaar vallen.

Gooi op de visplek een beetje van dit mengsel. Er ontstaat, door de melk de gemalen trouvit en de geweekte kleine korrels een wolk. Dat trekt de vis aan.


Vaseline dobber

De dobber zo uitloden dat hij staat zoals om gewoon mee te vissen.

Boven al het andere lood een klein loodje (hagel of styl) plaatsen, zodat de antenne van de dobber tegen het wateroppervlak “stoot”.

Nu de antenne van de dobber in vaseline steken. Steek de antenne zo ver dat je wenst dat deze uit het water steekt.

Door de oppervlaktespanning tussen water en vaseline zal de dobber niet zinken. Een aanbijtende vis zal geen weerstand voelen.

Let wel, niet overdrijven, dit is enkel geschikt voor de ‘lichte’ visserij.

Je kunt ook een tubetje lippenstift gebruiken wat men gebruikt in de winter voor gebarsten lippen. Is handig en neemt niet veel plaats in.


Tebo’s

Dit zijn de larven van de grote wasmot. Valt wel bij veel vissoorten in de smaak.

Kunnen in het groentenvak van de koelkast bij 5 tot 7 graden ongeveer 3 weken bewaard worden. Jonge larven hebben een rode kleur, volwassen larven zijn geel.


Buffalowormen

Dit zijn wormen die men geeft aan vogels. Ze zijn enkel te gebruiken als aas aan de haak.

Niet door het voer mengen, deze wormen drijven!!!. Zeer geschikt bij modderige bodems.

Aangezien het drijvende wormen zijn, ideaal voor aasaanbieding juist boven de bodem. Bewaren op kamertemperatuur.


Vis je met pieren doop ze even in OXO (van Royco).

Maal 250 gram kalkoenkorrels en voeg dit toe aan 2 kilo voer.


Deeg bevestigen aan de haak

Neem een bolletje deeg en bevestig het op de haak. Druk het nu plat.

Bij het ingooien geeft het een dwarrelend effect dat niet onopgemerkt zal voorbijgaan.

Een drietal voerballen klaar maken met suikerklontjes van Momenti (Douwe Egberts). Verschillende smaken.


Broes

‘Broes’ is de vistechnische vakterm voor de bellen die de vis produceert wanneer hij zich tegoed doet aan al het lekkers dat wij hem voorschotelen.

Het is een probleem dat blijft spelen en waar we telkens mee geconfronteerd worden.

Veel broes op de plek en in vergelijking veel te weinig vis in het net. Hoe kan men dit trachten op te lossen?

Alleszins niet bij de pakken blijven zitten en de trukendoos zover open trekken, en alles op alles zetten dat de vis toch het aas neemt.

Eerst en vooral, als het enigszins kan, smijt geen stevige voerballen meer. Gebruik een lokaas dat, wat het vocht betreft, goed verzadigd is.

Knijp het zachtjes bij elkaar, vanaf het moment dat de voerbal het water raakt, zinkt deze een beetje en valt dan al open.

Vermits het voer al verzadigd was zakt het snel naar beneden en zal gespreid op de bodem liggen. Is er een slijklaag, zal het lokaas er mooi bovenop liggen.

Een stevige voerbal zakt weg in die laag en de vis produceert tijdens het azen op deze verzonken lekkernij een bellensymfonie om van te dromen maar laat het aas voor wat het is.

Hebben we dit aan de hand, kan het volgende trucje in sommige gevallen (niet altijd!!!) vis in het net brengen.

Een loodhagel n° 10 wordt op maximaal 5 cm van de haak geplaatst. De rest van het lood gegroepeerd boven de verbinding bovenonderlijn.

Er moet zo scherp mogelijk gevist worden (de antenne zo goed als gelijk met het water) en enkel het onderste loodje mag tegen de bodem tikken.

Het is eveneens nodig het aas zo stil mogelijk aan te bieden.

Is het nodig om een dobber van 1 gram op de lijn te zetten om het aas stil te houden, doe het gewoon.

Als niets schijnt te helpen, probeer eens met het aas van de bodem te vissen, het aas millimeter per millimeter over de voerplek te trekken of het aas opheffen en terug laten zakken.


Als de r in de maand zit, gekookte kemp gebruiken. Gebruik dan geen fel gekleurd voer. In de winter altijd donker voer. Zwart of rood of beiden door elkaar.


Kantvissen

Wanneer we in het kantje gaan vissen, smijten we daar nooit lokaas.

We leggen zowel links als rechts een plek aan met zuivere maden en casters (eventueel maïs). Hierdoor wedden we op twee paarden.

Verspelen we een vis op stek links, schakelen we onmiddellijk over op stek rechts (en omgekeerd).

Door het smijten van lokaas kan het goed zijn dat we te veel last krijgen van de aanwezige karpers.

Pas op, dat kan natuurlijk de bedoeling zijn, maar wanneer we weten dat de brasem in de kant komt azen, is het beter dat de karpers wegblijven omdat ze de brasem wegjagen en of ze zelf te vangen zijn is nog een andere vraag.

Zelfs al vissen we het eerste uur op 9.50 meter, mag er zeker niet vergeten worden de kantstekken met de regelmaat van een klok aan te voeren, volgens de gouden regel: weinig maar dikwijls.


Vers de vase

Als je niet met vers de vase mag voederen, haalt het meestal niet veel uit dat je vers de vase aan de haak doet.

Je bent dan beter met kleine rode mestpiertjes (eerst een paar dagen in grond of koffiegruis laten kruipen om de mestgeur kwijt te spelen).

Je zult er makkelijker vis mee vangen. Gebruik: “los zetten” met leem. Niet te vroeg door het voer zetten.

Door de mogelijke aanwezigheid van zout in het voer kan de ver dood gaan.

Rode muggenlarven zijn de larven van dansmuggen (steken niet), zwarte muggenlarven zijn de larven van de steekmuggen.


Om de juiste visdiepte altijd te hebben, markeer je met een vetkrijtje de juiste hoogte op de hengel.


Additieven in poedervorm.

Manna (Mondial) – 100 gram per kilo voer – in de zomer. Scopex – 100 gram per kilo voer – in de zomer.


Hakenslijper

Neem een roerhoutje voor verf en plak aan één zijde een stuk fijn watervast schuurpapier met een korrel van 400 en aan de andere zijde een stuk met een korrel van 500. Prima drijvende hakenvijl. Het ruwe werk doe je aan de 400-kant en het fijne slijpen aan de 500-kant. Markeer wel welke kant de 400 en de 500 is.


Selder drogen en tot poeder malen. Doe hiervan 1 tot 2 eetlepels op 1 kilo voer.


Klaar maken van leem

2 delen leem - 1 deel Bio Mix - 1 deel PV1 - maden of vers-de-vase doormengen.


Fijn gemalen houtskool door je voer maakt dit zwart.


Het zinkend vissen

Zinkend vissen, de naam zegt het al, betekend dat de pen zo uitgelood is dat deze langzaam zal zinken.

We maken geen lijnen speciaal voor het zinkend vissen. Het zijn de lijnen waar we normaal mee vissen die voor dit doel aangepast worden.

Dat doen we als volgt: op 3 cm tot maximaal 5 cm van de haak zetten we een loodhagel n° 10. Dat extra gewicht zorgt er voor dat de pen zinkt.

We knijpen een peillood aan die loodhagel en pijlen zodanig dat de antenne van de pen boven water komt (in feite zoals de pen normaal zou staan).

Dan weten we dat enkel het zinkloodje de bodem raakt. De rest van het lood groeperen we boven de verbinding boven onderlijn.

Daarna schuiven we de pen zoveel naar boven (over diepte) dat de antenne goed zichtbaar is.

Wie voor het eerst met een zinkende lijn wil vissen doet er goed aan een pen te gebruiken die minstens één gram lood op de lijn zet.

Het drijflichaam van de pen moet voldoende opwaartse stuwkracht hebben om het gegroepeerde lood in toom te houden.

Een pen met een slanke omgekeerde peervorm is voor deze uiterst gevoelige manier van vissen zeker geen verkeerde keuze.

Wat gebeurt er? Zoals geweten, neemt de brasem tijdens het azen wel als een uitgehongerde wolf het aas in de bek, maar door de manier waarop hij zijn menuutje bij elkaar scharrelt, wordt er geen directe aanbeet geregistreerd.

Doordat het zinkloodje zo dicht bij het aas hangt, komt dit bij en dergelijke aanbeet toch in beweging en dit zal aan de pen doorgeseind worden.

Let wel, verwacht geen aanbeten die zelfs een blinde kan zien. Men moet razendsnel reageren op alles wat men ziet.

Het is geen kwestie van “ik zal nog even wachten”, vergeet het maar. Het gedeelte lijn tussen de pen en de top van de hengel moet quasi gestrekt op de pen hangen om snel als de bliksem te kunnen aantikken. Het zal niet elke keer bingo zijn.

Wel zullen de brasems in negen van de tien aanbeten die in vis omgezet worden, in de bek gehaakt zijn en zullen we zeven van de tien keer dat we aantikken vis aan de haak hebben, daar waar er voorheen veel broes en weinig vis was.


Zelf casters maken

Haal in de hengelsportzaak castermaden (maden die aan verpoppen ‘denken’). Als je daarmee thuis komt afzeven en doe er 2 eetlepels kurkuma op.

Laat ze dan maar gewoon in een grote kom rondkruipen tot het casters worden. Meermaals per dag door een voerzeef laten kruipen, de casters blijven liggen.

De casters afspoelen met koud water en in een pot met water doen.

Als alles klaar is, nog eens spoelen, in de pot met water en gaat er keukenzout op (zie tip casters bewaren).


Casters bewaren

Neem een pot van +/- 1 liter en schenk hem halfvol schoon water. Deponeer er 1 eetlepel zout in.

Spoel de casters in een zeef onder de kraan schoon en stop ze in de pot. Goed schudden en klaar.

De casters drijven boven omdat het zoute water zwaarder is. Na een paar dagen liggen ze op de bodem van de pot, zwaarder geworden door het zoute water.

De casters verkleuren niet meer; ook niet als ze in het voer liggen en hun velletje wordt steviger.

Je kunt de casters gerust in de zon zetten, ze stinken niet meer, blijven weken goed en de vissen zijn er dol op.


Vissen met casters

Casters zijn veel minder voedzaam dan maden. Er mag gerust een grote hoeveelheid casters door het voer gemengd worden zonder gevaar de vis te verzadigen.

De voerballen blijven mooi samen, zeker goed als we op afstand vissen.

Casters blijven mooi op de bodem liggen, terwijl de maden dadelijk wegkruipen in de bodem. Casters zijn ook een superaas voor het vangen van groot formaat vis.


De haken van Sensas, Katana en Hayabusa breken of plooien nooit.  Gebruik wel niet de longsteel.


Mononatrium Glutamaat of E621

Mononatrium glutamaat, ook bekend als Ve-Tsin wordt gebruikt als smaakversterker in veel producten.

Het is een Aziatische smaakversterker die bereid wordt uit sojabonen. Het wordt ook afgekort als MSG, naar het Engelse Monosodium Glutamate.

Glutamaat veroorzaakt een unieke smaakcomponent die umami wordt genoemd.

Umami is wetenschappelijk erkend als de vijfde elementaire smaakbeleving naast zoet, zuur, zout en bitter.

Max. 5 gram per kilo voor karper, 2 gram per kilo voor witvis.


TTX

De dag voor het vissen 300 gram TTX overgieten met warm water waaraan scopex werd toegevoegd.

Bij opname van het water zal de TTX zwellen. Hou deze wel onder water, zodanig dat men een lopend papje verkrijgt (+/- 2 cm). Hiermede het voer aanmaken.


Maïssoepje

Hiervoor hebben we nodig: een groot blik maïs en een blender. We doen het blik maïs samen met ½ blik water in de blender.

Met de hakstand verkleinen we eerst de maïs, vermalen hem daarna, eerst op kleine snelheid en daarna op de grootste snelheid.

Het is een kwestie het harde buitenvelletje van de maïs zo klein mogelijk te vermalen.

Vervolgens doen we in het “soepje” ½ theelepel scopex en een eetlepel sorbitol. Bij overmatig gebruik heeft sorbitol een laxerende werking.

Met deze maïssoep wordt het lokaas in eerste instantie aangemaakt.

Wanneer we het lokaas door een fijnmazige zeef drukken, blijven de overblijvende, grote velletjes boven op de zeef liggen.


Flavours

1] We hebben nodig: vloeibare melasse en mapledream.

Maple is het zelfde als esdoorn en in de supermarkt en reformwinkels is maple als zuiver esdoornsiroop te koop.

We nemen 500 ml vloeibare melasse en voegen daar 500 ml esdoornsiroop aan toe.

Omwille van de aard van dit mengsel is overdosering zo goed als onmogelijk.

Dit mengsel lossen we op in water. Om 1 liter te verkrijgen lossen we in 900 ml water 100 ml mengsel melasse + maple op. Hiermede het lokaas bevochtigen.

2] 2 eetlepels slaolie – 1 eetlepel sweetner – 1 eetlepel pine apple (Kevin Nash).

Alles mengen en je madendoos ermee inwrijven (1 dag op voorhand). Gebruik wel een anti ontsnap madendoos.

Neem de doos zo groot mogelijk. Mag ook op casters of maïs.


Flavoursamenstelling

Te gebruiken met 2 kilo droog voer en op te lossen in het water waarmee het voer wordt aangemaakt:

4 ml sweetner

2 koffielepels powderd sweetner

2 ml maple

2 ml karamel.


Tigerslime

Dit is het geconcentreerde extract van tijgernoten. Deze zijn van nature uit zoet.

Tigerslime is zwaarder dan water en wanneer we het in een lokaas verwerken zal het uitwolken en zo boven het voer zweven.

(Te koop in de betere hengelsportwinkels).

Tigerslime zou eenmaal geopend slechts 1 maand houdbaar zijn in de koelkast.


Corn steep liquor

Dit is een nevenproduct van maïs. Het is een dikke pap met een bijzonder aangename geur en een mediumzoete smaak.

Perfect te combineren met tigerslime. Een bruikbaar mengsel om onder het voer te mengen:

2 eetlepels tigerslime mengen met 500 ml water en 2 eetlepels corn steep liquor eveneens mengen met 500 ml water.

Voeg deze 2 mengsels samen en zet hiermee je lokaas op punt.


Neem 2 suikerklontjes en leg ze in een bakje. Doe er 1 eetlepel siroop en 2 theelepels water bij. Maak een broodbal van +/- 6 cm. Kneed het brood met het mengsel suiker / water / siroop en leg de broodbal 1 dag in de koelkast. De volgende dag heb je goed aas voor voorn en brasem.

Siroop is geen stroop!!! Siroop is een geneesmiddel (hoestsiroop). Op een boterham smeren we stroop.

Als je de avond voor het vissen je voer al nat maakt, voeg er dan de helft van je flavour bij. De andere helft voeg je aan de vijver bij het voer.


Nepmaïs

Koop in een hengelsportzaak enkele twisters (gele, rode, witte).

Snij nu enkele stukjes van de twisters ten grootte en vorm van een maïs en doe dit op de haak. Je krijgt evenveel beten als met een echte maïs.

Voordeel: bij een gemiste aanbeet zal je niet telkens de maïs moeten vervangen.


Paneermeel zelf maken

Vraag aan de bakker het overschot van niet verkochte pistolets.

Laat deze drogen in een papieren zak op en warme plaats (om beschimmelen te voorkomen).

Als ze hard genoeg zijn, de korst verwijderen met een broodmes. De pistolets dan zo fijn mogelijk malen in een molen. Gebruik 20 tot 40 %.


Doe in en schaaltje een blik maïs met het vocht.  Voeg een eetlepel honing toe en goed mengen.  Dek het schaaltje af met folie of wat dan ook zodat er niet veel lucht bij komt (niet luchtdicht) en laat het een nachtje staan.  Volgende dag doe je het door je voer en op je haakje


Ratio

Iedere werpmolen heeft een kenmerkende ratio die in direct verband staat met de inhaalsnelheid.

Bij diverse vistechnieken is die inhaalsnelheid (de hoeveelheid lijn die per slingerslag op de spoel wordt gezet) een voorname factor wat de keuze van de molen betreft. Zeker wanneer er gevist wordt met kunstaas (spinner, jigrunner, lepel, plug, jig en aanverwanten), bepaald deze inhaalsnelheid (IS) mede de actie van het kunstaas.

Een snelle molen heeft een IS van 80 cm tot 1 meter, een molen met een gemiddelde IS legt 65 tot 80 cm op de spoel en een trage molen houdt het op 50 tot 65 cm.

Men kan zoveel regels uit de mouw schudden als men wil, de IS heeft nooit een vaste waarde.

Zij varieert in functie van de hoeveelheid lijn die op de spoel zit. Is de spoel bijna leeg dan is de IS veel kleiner dan wanneer de lijn tegen de rand van de spoel zit.

Bij een molenspoel die perfect opgespoeld is, zit de lijn tot op 2 mm van de rand. 5:1 wil zeggen dat de spoel 5 maal is rondgedraaid als de slinger een volledige toer heeft gedaan.

Deze gegevens kunnen we in een formule gieten. Inhaalsnelheid per slingerslag = (diameter van de spoel – 2 mm) x 3,14 x ratio.

Laat ons de verschillende factoren van deze formule eens bekijken: diameter van de spoel - 2 mm :

is de correct opgespoelde molenspoel min 2 mm 3,14 is de waarde van de rekenkundige factor Pi ratio is de waarde die door de fabrikant wordt opgegeven

Even rekenen voor een molen met spoeldiameter 36 mm en een ratio van 5,3:1. IS = (36 mm – 2 mm) x 3,14 x 5,3 = 565,8 mm = 57 cm per slingerslag.


Peilen op afstand

Als je met de vaste stok en met een lange lijn op 15 – 16 meter moet peilen ga je tewerk als volgt.

Snij van de kurk van een wijnfles een reepje van ca 1 cm af.

Boor er een klein gatje in zodat je hem over de antenne van de dobber kan schuiven.

Je kunt hem extra vast zetten door een stukje siliconenslang over de antenne te schuiven.

Door de extra verkregen opwaartse kracht kan je op afstand goed peilen.


Laxerende bestanddelen dienen zeer terughoudend te worden gebruikt.  Als je te veel gebruikt wordt de vis ziek, en hij zal niet azen.

Grondvoer dient om de voerplek op de visstek te maken, lokvoer dient om de vis op de voerplek te houden.

8 tot 10 % gekarameliseerde nootjesmengeling, verkocht door de ijscoman, mengen met 100 gram beschuit en fijn malen.

Neem standaard feedervoer. Per kilo 2 zakjes Duivis Bacon dipsaus doormengen en zeven.

Voeg een ‘additief’ pas een aantal minuten voor het begin van de wedstrijd toe. Geur en smaak komen daardoor het best tot hun recht.

De vis wordt sneller naar de voerplek gelokt en aangezet tot azen.

Voer nooit te veel op een plek. Glaceer enkele voerballen als je aan een wedstrijd mee doet.

Dit omdat de bal niet ‘meteen’ zijn werk zal doen, maar hier enige tijd voor nodig zal hebben. Geschikt als men tijdens een wedstrijd niet mag bijvoeren.

Glaceren is een voerbal die klaar is om ingeworpen te worden met natte handen te overstrijken, waardoor alleen de buitenkant van de voerbal extra nat wordt.

Hoe zie je dat een voer voldoende nat is? Een voerbal maken en aandrukken als om te voeren. Dan de bal tussen duim en wijsvinger nemen en knijpen. Als de bal mooi in 2 helften breekt, is het voer goed. Als hij in meerdere kleine stukjes breekt is hij nog te droog. Als je de bal indrukt zonder te breken ….. te nat.

Door toevoeging van een droog ingrediënt (b.v. koekjesmeel) aan het afgewerkte voer vlak voor het  ballen gooien, wordt de werking hiervan verhoogd.  Het is een kunst dat die werking niet te lang duurt, maar wel lang genoeg en dat is niet in cijfers uit te drukken.  Het hangt ook een beetje af van het visbestand: kleine vis = lange werking, grote vis = korte werking.


Bereiden van tijgernoten

1] De noten 48 uur laten weken.

De noten dan ½ uur koken en nog 2 à 3 dagen laten staan in het kookvocht.

De noten krijgen nu een slijmerig laagje welke zeer zoet is en een positieve aantrekkingskracht heeft op de karper.

2] 2 kg tijgernoten + ½ kilo witte suiker + ½ kilo bruine suiker (donker) samen in een pot doen.

4 uur laten koken. Af en toe water bijdoen. Na 4 uur is het klaar.

Gooi er dan een fles donkerbruin bier bij. 3 dagen laten staan. Af en toe doorroeren.


Bereiden van maïs

1] Een aantal blikjes maïs afgieten in een vergiet. ½ Uur laten uitlekken (korrels worden wat droger en taaier).

Daarna in een luchtdicht afsluitbaar plastic bakje laten weken in bessenjenever (coebergh 20 - 25 % vol.) of vruchtenwijn (pikeurtje 12 % vol.)

Het kan gelijk mee naar de waterkant.

2] Kook de maïs (zonder voorweken) gedurende 30 minuten.

Wegzetten in het kookvocht en voeg op dat moment de geurstof of andere toevoeging toe.

De maïs gaat nu als een gek vocht opnemen, dus inclusief de toevoeging.

Wanneer de maïs al vantevoren is geweekt, is deze al verzadigd met vocht.

3] Gewone maïs laten koken tot je er met een naald kan doorsteken.

Mengen met suiker en een beetje bananengeur of sinaasappel bijvoegen.

Een nacht laten staan en aan de haak doen.


Kempzaad

1] Meng onder elkaar: 200 gram gemalen kempzaad, 150 gram gemalen blauw maanzaad, 150 gram gemalen sesamzaad en 1 eetlepel tapioca.

Onder water zetten en aan de kook brengen.

Op een matig vuurtje laten koken onder voortdurend roeren tot het water bijna verdampt is, mag niet aanbranden. Men heeft nu een smeuïg papje.

Na afkoeling dit papje binden met een paar zeer fijn gemalen droge koekjes (Parein). De tapioca heeft na het koken het uitzicht van visseneitjes.

Tijdens het vissen, regelmatig bolletjes ingooien ter grootte van een duivenei. Tussendoor ook kempzaadjes gooien (zie 2).

2] Kempzaad koken: het zaad grondig wassen in water, tot dit zuiver blijft. De kemp koken tot de kiemen ruim uitstaan. Laat een paar netels meekoken.


Het kweken van watervlootjes – Daphnia’s

Daphnia’s zijn een uitstekend lokaas als men ze in gedroogde, of nog beter in verse toestand aan het lokaas toevoegt.

Eveneens vormen ze een onmisbaar aquariumvoer.

Men kan deze diertjes zelf kweken als men als volgt te werk gaat :

Vul een ton met water en voeg hierbij een emmer water afkomstig uit een vijver of sloot.

In de ton legt men een bussel hooi en plaatst alles flink in de zon. Na enige dagen krioelt het water van de watervlootjes.

Verzamel ze met een fijn schepnetje, en voeg ze bij je lokaas.


Reukspoor + aas voor paling

Vermeng zemelen, visafval en pilchardolie. Dit mengstel wordt in een netje gedaan.

We knopen dit netje aan de lijn, werpen in en draaien het langzaam binnen. Dit wordt een paar maal herhaald in verschillende richtingen.

Het aas in het midden van de reuksporen aanbieden.

Als aas gebruikt men eventueel vissenlever (van forel).

Kippenlevers of kippeniertjes is eveneens een perfect lokaas voor paling.

Nog een goed aas is de rietmade en de lismade (juni) Het aas moet wel zo vers mogelijk zijn!! Vis je op paling met pieren, doop ze even in haringolie.

Je kunt ook stukjes vis gebruiken of een klein dood visje (doorkerft). Wel zwaar op de grond vissen.


Feederhengelen

1. Vis je met en feederhengel, dan is vaak de top meer of minder aangespannen. Hoe meer de top gespannen is (in een boog staat) zoveel te groter is de weerstand. Die weerstand wordt door vissen vaak gevoeld en dan laten ze het aas los. Probeer als de stroming het toelaat ook eens met een losse lijn te vissen. Let bij beten niet op de top maar op de lijn.

2. Heb je bij feedervissen snelle misbeten of is het aas van de haak af zonder dat er gelegenheid was om aan te slaan, dan moet de lengte van de onderlijn worden aangepast. Zijn de beten te snel, dan moet je de onderlijn verlengen, soms wel tot 1 meter. Ben je steeds te laat en is het aas dan al op, dan is de zaak om de onderlijn in te korten.

3. Als je op diep water vist met de feeder gebruik dan geen gaaskorf maar een dichte korf. Anders is het voer al uit de korf voor deze op de bodem ligt.

4. Sommige feedervissers gooien hun korf een aantal keer op dezelfde plaats om een voerplaats op te bouwen. Het kan anders, bij het begin van de wedstrijd, om de 3 minuten opnieuw ingooien. De kans is groot en steeds aanwezig dat je tijdens deze 3 minuten een vis vangt.

5. Bij de minste beweging van de top, aanslaan. Doe je het niet en denk je ‘hij zal wel weer bijten’ kom je bedrogen uit.

6. Bind om de feedersteun een stuk doek of spons, bevochtigd met afwasmiddel. Je kan dan bij het binnendraaien de lijn hierover laten glijden en zo ontvetten. De lijn zal sneller zinken.

7. Om je voerkorf niet met de stroming te laten wegrollen. Wikkel een stuk koperdraad ronde de korf en laat de uiteinden links en rechts uitsteken (systeem ankerlood). Bij het vissen op stil water kan je de uiteinden tegen de korf drukken.

8. Wanneer je vist met een gaaskorf of één met gaten en het voer is er te snel uit, kan je tape om de korf wikkelen zodat er minder of geen open gaten meer in zitten.

9. Bij een wedstrijd steeds 2 feederhengels hebben die op dezelfde afstand zijn ingesteld.

10. Gebruik bij voorkeur een molen met lijnclip. Eenmaal op de goede werpafstand ingesteld, de lijn achter de clip haken.

11. Bij een molen zonder lijnclip, een reepje binnenband van de fiets om de molen spannen.

12. Plat drukken van de gaaskorf verhinderd eveneens het wegrollen.

13. Bij harde stroming, de top van de hengel omhoog zetten. Er ligt dan minder lijn op het water, en dus verminderd de stroomdruk.

14. Doe bij het feederen wat casters in de korf en niet in het voer. Casters worden snel zuur en dit komt het voer zeker niet ten goede. Ook casters plat knijpen in de feederkorf zijn uitstekend.

15. Voertje: 4 delen wit broodmeel - 4 delen beschuit - 3 delen babycorn - 1 deel koekjesmeel.

16. Nog een voertje: 7 delen broodmeel - 3 delen beschuitmeel - 2 delen polentagries - 2 delen oranje wafelmeel - 1 deel kopra melasse - ½ deel maniok. Te gebruiken op niet al te diepe waters met weinig stroming.

17. Een open voerkorf aan één zijde vullen, pellets van 3 mm in het midden en een paar van 6 mm, dan de andere zijde vullen en goed aandrukken.

18. Een voer voor feederhengelen moet zo droog mogelijk gebruikt worden, het moet explosief uit de korf vrijkomen.



Volgende Pagina  >>>